La recol·lecció.
la manera en com es cull la oliva, sí fa la diferència. Hi ha molts tipus de recol·lecció
Collidores: els súper intensius. Es de manera completament mecànica.
“Munyida” /Manual: es recull la oliva de manera manual. És una tècnica molt costosa i laboriosa. Sobretot quan la oliva està molt verda o quan es vol utilitzar aquesta oliva per fer oliva de taula.
Batuda: L’agricultor utilitza una vara o una perxa llarga per fer caure l’oliva agitant i colpejant les branques de l’olivera. L’oliva cau sobre les borrasses o directament al terra. Amb aquesta tècnica l’olivera pateix bastant ja que perd moltes de les seves branques i fulles en el cop i generalment es considera que accentua la alternança de producció (alternança de la producció, un any molt, un altre poc). No obstant això és un mètode molt estès per la seva alta productivitat.
Amb “aplausos”: són realment eficaços ajuden a retallar el temps de recollida de les olives. És com passar unes pintes per les branques de l’olivera i aquests aniran deixant anar les olives de l’arbre.
Vibració: manera mecànica amb vibradors autopropulsats, pinces vibradores acoblades al tractor o amb vibradores motoritzades de mà. És una evolució del “sacsejat” manual que realitzaven els “jornalers” en què s’agitava manualment les branques per desprendre l’oliva. La maquinària vibradora més evolucionada uneix un element vibrador autopropulsat i un paraigua recol·lector per recollir l’oliva conforme es desprèn.
Manual amb serpetes: La mà de plàstic o rastell/serpetes és l’útil més emprat per a la recollida d’oliva. És un petit rasclet de plàstic que facilita moltíssim la recol·lecció de les olives. Molt lleuger i còmode d’utilitzar i al ser de plàstic no danya les branques de les oliveres. En l’empunyadura es pot posar un mànec per poder arribar a les parts més altes de l’olivera.
(font)
Les olives Olicatessen, depenent del moment les collim de diferents maneres, però SEMPRE amb paraigua invertit, per evitar que toquin el terra : 1. s’embrutarien i 2. Es danyarien quan es trepitgen.
Al principi de la campanya, quan estan molt verdes les collim amb “serpetes” i/o aplausos. Es un procés laboriós i lent, però amb l’estat (verd) de la fruita no es pot fer d’altra manera.
Quan comença a trencar el color (el cul de la oliva es posa morada), aleshores utilitzem el vibrador, per poder més ràpid. Aquest sistema, tot i que pot semblar “agressiu” amb l’arbre, que aquí es depèn de la traça que tingui l’agricultor, es molt respectuós amb el fruit.