Els Piñol

Treballant aquesta terra eixuta des de 1854

Hem après a estimar i treballar els nostres cultius durant vuit generacions. El nostre és un sòl argilós i poc profund, exposat a un clima extrem amb grans oscil·lacions de temperatura, un fort contrast entre estacions i baixa pluviositat. D’aquestes condicions, però, surt l’oliva única, de gust i aroma concentrat, que continua fent-nos una família orgullosament pagesa.

De la besàvia Antònia al Molí dels Torms

Els documents més antics que tenim deixen testimoni que, des de fa més de segle i mig, som una família de pagesos. Durant quatre generacions vam ser jornalers. Després, en època de la nostra besàvia Antònia, vam esdevenir agricultors amb finques pròpies.

Quan ella, que era pubilla, es va casar amb un cabaler de bona família, es van unir gran part de les terres on treballem avui dia. En certa forma, l’Antònia és la llavor que va germinar, l’any 2004, amb la construcció del Molí dels Torms.

La geografia que ens defineix

El vincle amb la comarca va més enllà del sentiment de pertinença: el nostre oli és el reflex del clima i l’orografia locals. La poca fondària del sòl afecta el desenvolupament de les arrels, que creixen de forma més expansiva i a prop de la superfície, modificant el sabor de l’oliva en contacte amb la vegetació activa de la zona, que nosaltres respectem.

Les nostres oliveres adquireixen un caràcter únic gràcies als reptes que afronten. L’estrès hídric o de temperatura, per exemple, enforteix l’arbre i potencia sabors astringents, dolços i picants.

Les nostres finques

Inicialment, el Molí dels Torms tenia 50 hectàrees productives, totes a Els Torms. Amb els anys, hem incorporat petites finques limítrofes, dedicades en bona part al cultiu de varietats antigues.

Avui, un 80% dels terrenys es dedica a l’oliva arbequina i un 20% a la recuperació de varietats antigues. Mantenint una tradició familiar, algunes parcel·les tenen cultius mixtos, sobretot d’ametlla i festuc, que no comercialitzem.

Com fem l’oli

Un patrimoni per les futures generacions

Fa més de 30 anys que treballem exclusivament amb agricultura ecològica. Fem servir fungicides i pesticides naturals, estalviem grans quantitats d’aigua i seguim una política de residu 0. Per a nosaltres és una qüestió de respecte: tant cap a la natura de la qual formem part com cap a la gent, que l’ha de gaudir i la necessita per viure.

La nostra convivència amb el territori ens compromet a evitar l’erosió del sòl, a netejar els terrenys, a recuperar l’arquitectura rural de la zona (com els marges, enjubs i casetes) i a rescatar varietats autòctones, que s’havien deixat de plantar en favor de l’arbequina. Nosaltres no només les hem mantingut, sinó que n’hem plantat més, tant per afavorir la biodiversitat com perquè donen una oliva més complexa i rica en matisos.

Vine a conèixer el que fem

Visita’ns i participa en les nostres activitats, tallers i tasts.