En un tast d’oli d’oliva verge extra, es valoren les característiques organolèptiques, aquí van unes definicions que us poden ajudar.
Es realitzen en una copa blau, ja que el color pot despistar i influenciar al tastador. El color no aporta cap valor al sabor o aroma, el que s’anomena característiques organolèptiques.
Característiques organolèptiques Es denominen així, el conjunt de sensacions detectables pels sentits: olor, sabor i color, encara que aquest últim en les tècniques d’anàlisi sensorial d’olis no és totalment valorat.
Valors positius
Fruitat: Olor de l’oli oliva que recorda el de l’oliva sana i fresca, ja sigui verd o madura. Es localitza principalment a la part posterior del paladar.
Amarg: Sabor característic dels olis d’oliva obtinguts d’olives verdes. Depenent de la seva intensitat pot passar de ser un atribut a ser un defecte.
Picant: Sensació de picor a la gola, característica dels olis d’oliva obtinguts al començament de la recol·lecció (de la campanya) principalment d’olives verdes.
Dolç: Sabor agradable de l’oli d’oliva que sense ser ensucrat, és dolç en boca per la seva manca d’amargor, picant o astringència.
Astringent: Sensació entre la sequedat intensa i l’amargor. De vegades es pot confondre amb la floridura. La astringència omple tota la boca i es percep sobretot en la superfície de la llengua, mentre la floridura es concentra a la part alta del paladar.