Abans del quilogram, el gram i el litre, la nostra llengua tenia moltíssimes paraules per a parlar de mesures, tant de pes com de capacitat
Paraules que els nostres avis i pares utilitzaven dia a dia i que omplien mercats, botigues de queviures, comerços… Cada poble va anar forjant un peculiar sistema de mesurar , tot i que aquest fet va dificultar l’intercanvi comercial.
La preocupació era establir uns patrons adients per vendre i comprar i no va ser fins a finals del segle XVIII –amb la creació del sistema mètric decimal francès- que es va assolir la unificació de mesures.
El sistema mètric aportà uns patrons racionals i universals lligats a les divisions de la Terra. De les divisions de la terra en parlarem un altre dia… 🙂
Però…. sabíeu que l’oli tenia mesures pròpies?
Aquestes mesures estaven relacionades amb els tipus de recipients que el contenien. Les mesures més populars a Catalunya eren:
-La càrrega: 1 càrrega eren 125,7 litres d’oli a la província de Lleida. I aparentment a Lleida érem els més generosos en la mesura, ja que en les altres províncies la càrrega contenia menys oli!
-El quartà: 1 quartà equivalia a 4,15 litres d’oli
Què us sembla el batibull?
Caminar per un mercat en aquella època devia ser una experiència ben interessant!