Paraula d’olivicultor: LA CÀRREGA I EL QUARTÀ

carrega - quartà

Abans del quilogram, el gram i el litre, la nostra llengua tenia moltíssimes paraules per a parlar de mesures, tant de pes com de capacitat

Paraules que els nostres avis i pares utilitzaven dia a dia i que omplien mercats, botigues de queviures, comerços… Cada poble va anar forjant un peculiar sistema de mesurar , tot i que aquest fet va dificultar l’intercanvi comercial.

La preocupació era establir uns patrons  adients per vendre i comprar i no  va ser fins a finals del segle XVIII –amb la creació del sistema mètric decimal francès- que es va assolir la unificació de mesures.

El sistema mètric aportà uns patrons racionals i universals lligats a les divisions de la Terra. De les divisions de la terra en parlarem un altre dia… 🙂

Però…. sabíeu que l’oli tenia mesures pròpies?

Aquestes mesures estaven relacionades amb els tipus de recipients que el contenien. Les mesures més populars a Catalunya eren:

-La càrrega: 1 càrrega eren 125,7 litres d’oli a la província de Lleida. I aparentment a Lleida érem els més generosos en la mesura, ja que en les altres províncies la càrrega contenia menys oli!

-El quartà: 1 quartà equivalia a 4,15 litres d’oli

Què us sembla el batibull?

Caminar per un mercat en aquella època devia ser una experiència ben interessant!

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Obrir chat
Et puc ajudar?
Contacta amb Olicatessen
Hola, com podem ajudar-te?