Cultura
Les almàsseres i la producció de l’oli d’oliva verge extra representa una manera de treballar del mon agrari.
Al voltant del conreu de l’olivera hi ha tota una cultura i una filosofia de treball per part dels olivicultors, que es remunta al llarg de la seva historia. L’olivera es una planta que apareix ja a vestigis arqueològics des de fa més de 8.000 anys.
Ja al segle VIII, els àrabs van millorar les tècniques de conreu i l’elaboració de l’oli. I del producte tal i com el coneixem ara, va començar a desenvolupar un gran ventall d’activitats i aplicacions. Des de la il·luminació, l’elaboració de sabó, las cosmètica, la medicina… i tots els seus derivats com estris, embalatges…
És a dir, aquesta activitat ha generat una activitat econòmica, de desenvolupament que ha anat teixint al llarg de la historia.
Tant el cultiu de l’olivera com l’elaboració de l’oli ha anat creant costums, rituals i creences que estan arrelades a la nostra cultura, caràcter i forma de vida.
Molt lligat al món rural, a remeis casolans, festes, refranys i llegendes. Així mateix la cultura culinària, mereix una menció especial, que en parlarem més endavant.
L’oli d’oliva tot mal esquiva
L’aigua de gener, omple la bota i emprenya l’oliver
La millor medicina, l’oli d’oliva
Ja has begut oli!
L’olivar s’ha utilitzat també com a font d’inspiració en la seva versió més artística. Sobretot, i no únicament, en la literatura i la pintura. Salvador Dalí, Vincent Van Gogh , Matisse, Pablo Picasso, Rafael Alberti o Federico García Lorca han utilitzat els olivers com a musa.
La música amb Manolo Escobar o Paco Ibañez, han dedicat part de les seves obres a les oliveres.
Actualment es torna a lligar amb les bondats nutricionals, culinàries i de bons hàbits que impulsa la dieta mediterrània.