Sobirania alimentària
La sobirania alimentària és el dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten:
- a tenir dret i accés a la terra;
- als recursos naturals,
- a poder alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics,
- a protegir i a regular la producció i el comerç agrícola interior amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament sostenible
- i garantir la seguretat alimentària.
Des de olicatessen (Molí dels Torms), apostem per l’agricultura ecològica i respectuosa amb el medi ambient. Amb un cultiu tradicional on no es forcen (amb químics) els temps i les quantitats que poden oferir els arbres de manera natural.
L’entrada massiva de grans explotacions agrícoles (amb pràctiques de cultiu intensiu o super-intensiu) absorbeixen grans quantitats de recursos naturals, empobreixen el sol per la sobre-explotació, contaminen aqüífers per l’abús d’adobs i productes químics… que a curt ofereixen productes més econòmics però tenen unes conseqüències molt costoses a mig i a llarg termini.
El desenvolupament i sostenibilitat del mon rural depèn d’aquest factor. El poc accés a les terres, les poques oportunitats laborals que ofereixen, i l’impacte sobre el territori, fa que els pobles quedin despoblats i cada vegada més amb una població més envellida.
Aquest també és un dels motius, que ens ha fet formar la cooperativa Mengem Garr***es, una agrupació de petits productors de Ponent, que volem donar valor a l’agroalimentació, a les produccions petites i de qualitat i a ajudar-nos entre totes a crear sinèrgies per ser més eficients.
Som el que consumim!