The word of the month: Protected Designation of Origin

Les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) constitueixen el sistema utilitzat al nostre país per al reconeixement d’una qualitat diferenciada, conseqüència de característiques pròpies i diferencials, degudes al medi geogràfic en el qual es produeixen les matèries primeres, s’elaboren els productes, i a la influència del factor humà que participa en les mateixes.
Font: Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient

La idea o objectiu és que els productors que s’acullen a la Denominació d’Origen, es comprometen a mantenir la qualitat del producte elaborat i algunes tècniques bàsiques d’elaboració tradicionals; per exemple, en el cas del vi, en certes zones s’exigeix utilitzar el raïm tradicional de la zona.

Així mateix, hi ha organismes públics reguladors de la Denominació d’Origen, que avalen i autoritzen a exhibir aquesta qualificació, als productors de la regió que compleixen amb aquestes regles establertes.

oliva arbequina

En el cas de l’oli, i més concretament de la nostra zona en particular (Les Garr***es), s’exigeix que la UNICA varietat que està permesa és la ARBEQUINA. Aquest aspecte, principalment pel que NO estem dins de la DO Garr***es. Hi ha varietats autòctones més antigues que l’Arbequina, que alguns agricultors estem recuperant realment per donar valor a la zona. Primer sense sentit.

Un altre aspecte que se suposa que garanteixen és la qualitat del producte. I per garantir la qualitat de l’oli d’oliva, es permet envasar en PLASTIC transparent ?? Segon sense sentit. El plàstic deixa passar els raigs ultraviolats i si en qualsevol moment les temperatures són elevades, les aromes i sabors del plàstic alteressin les propietats organolèptiques de l’oli.

Finalment, asseguren pràctiques agrícoles correctes i respectuoses amb el medi ambient. Pregunta: Per què no avui cap almàssera de producció ecològica? Tercer sense sentit.

Les DO haurien actualitzar-se, perquè l’objectiu és realment bo. Però l’execució i la lentitud en els canvis no donen resposta real a les necessitats del consumidor ni dels agricultors.

NOTA ADDIONAL (març 2023). La DOP Garr***es, veta l’ús la paraula G A R R I G U E S en tots els casos, si ets productora d’oli d’oliva verge extra. Amb el vist-i-plau de les insitucions, que segueixen donan suport a aquest caciquisme caduc:

DIARI SOM GARR***ES:

https://www.somgarrigues.cat/noticies/6134/la-dop-les-garrigues-denuncia-olicatessen-per-fer-servir-el-terme-les-garrigues-al-web

DIARI EL SEGRE

https://www.segre.com/noticies/economia/2023/04/01/multa_un_productor_oli_torms_per_utilitzar_paraula_garrigues_204164_1107.html

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Open chat
May I help you?
Contact with Olicatessen
Hello, how can We help you?