Paraula d’olivicultor: ESPONA

espona

“marge de pedra per a sostenir les terres d’un bancal”. 

Segons el Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), aquest terme es refereix, entre d’altres, al “marge de pedra per a sostenir les terres d’un bancal”. 

També significa : Costat de llit. 

Potser per aquest motiu, molts dels que ens visiteu ens comenteu que és per decorar el paisatge ;0) i sí que fa bonic, cert! Però per olicatessen és molt més que un element decoratiu.

Te moltes funcions, i per això les mantenim, les conservem i les recuperem quan cauen.

  • Reté l’aigua, conservant la humitat del sòl.
  • Evita l’erosió de la terra de conreu.
  • Evita les esllavissades
  • Acull tot un ecosistema de moltes espècies animals (insectes i invertebrats, amfibis, rèptils i petits mamífers) que prevenen les plagues (no hi ha millor “plaguicida” que aquest!) i també vegetals (falgueres, líquens i molses)
  • algunes espècies d’aus hi nidifiquen
  • Afavoreix l’agricultura ecològica.

Venanci a l'espona
Venanci a l’espona

Les espones creen aquest escalonat que fa “perdre” terreny cultivable i pot dificultar l’accés de maquinaria i tractors, per això les plantacions intensives les destrueixen.

Nosaltres creiem que tot el que es guanya amb aquests metres més cultivables, es perd amb escreix en molts d’altres aspectes. Obligues a regar molt més (hi ha un gran malbaratament d’aigua), s’han d’utilitzar pesticides químics (que van directes als aqüífers i els contaminen) , s’intensifica l’erosió del sòl i es destrueix el paisatge.

Som uns grans defensors de les espones!

No es coneix amb precisió l’antiguitat de l’ús de la tècnica de construcció de les espones de pedra seca, tot i que es creu que es remunta a l’antiguitat. La construcció amb pedra seca constitueix una tècnica tradicional que no tothom coneixia. Abans existien els margeters o margers, que eren especialistes a aixecar marges en pedra seca.

Avui en dia es podria considerar com un complement més dels treballs del pagès. I lo Venanci, que en va aprendre el seu pare, n’és un crack!

Defensem l’arquitectura rural perquè formen part del nostre paisatge, perquè ens ajuden a cultivar de la manera que creiem més sostenible i respectuosa amb l’entorn, perquè ens ajuden a tenir un ecosistema equilibrat i ens permet practicar l’agricultura ecològica, perquè donen caràcter al territori i perquè formen part de la nostra historia, i n’estem molt orgullosos.

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Obrir chat
Et puc ajudar?
Contacta amb Olicatessen
Hola, com podem ajudar-te?