La paraula del mes: Oli d’Oliva verge extra i salut

L’oli d’oliva verge extra és un dels principals aliments inclosos a la dieta mediterrània i un aliment clau pels seus efectes saludables. Hi ha molts estudis que demostren els avantatges i beneficis dels oli d’oliva verge extra en la salut. Des de la reducció del colesterol, per prevenir malalties cardiovasculars, diabetis i càncer …

Bàsicament, aquests efectes positius sobre la salut, vénen pels elements que està compost l’oli d’oliva verge extra (l’àcid oleic, els antioxidants, polifenols, vitamines A i E, etc.)

És per aquesta raó, per la qual cosa s’ha de consumir oli d’oliva verge extra i no simplement oli d’oliva. Quan comprem una ampolla on només apareix la paraula “Oli d’oliva”, estem comprant oli d’oliva refinat, al qual se li ha afegit una mica d’oli d’oliva verge per donar-li gust.

Al refinar l’oli d’oliva verge es perden tots els components que el fan únic davant de qualsevol altre tipus d’oli. Components que no es poden afegir de forma artificial. Fins i tot els olis vegetals enriquits, estan molt lluny d’arribar a la composició natural de l’oli d’oliva verge extra.

La qualitat més important de l’oli d’oliva verge extra és que conserva inalterables tots els components i propietats de les olives com a autèntic suc del fruit de la oliva, destacant el seu valor nutritiu i el seu alt poder vitamínic; en la fracció insaponificable es poden trobar determinades qualitats nutritives, en primer lloc les aportacions vitamínics A i E, en segon lloc el seu gran contingut en b-sitosterol que pot interferir competitivament amb l’absorció intestinal del colesterol.

  • L’oli d’oliva verge extra conté un component químic natural amb propietats antiinflamatòries similars a les del fàrmac ibuprofè, el que ve a reforçar els beneficis que des de sempre se li han atribuït a la dieta mediterrània. Així ho assegura un equip d’investigadors del Centre de Sentits Químics Monell de Filadèlfia (Estats Units), que ha publicat el seu descobriment a la revista Nature.

 

  • L’Institut d’Investigació per a la Salut Northwestern de Chicago, han confirmat que la ingesta d’àcid oleic redueix considerablement un dels oncògens associats als tumors més agressius.

 

  • Els antioxidants, vitamines E i C, carotenoides i compostos polifenols (oli d’oliva i vi) tenen efecte en la prevenció de les malalties cardiovasculars, redueix la medicació antihipertensiva en ser rica en vegetals i potassi en malalts amb hipertensió lleu o moderada, en un estudi van comparar els efectes de dos dietes hipocalòriques sobre la pressió arterial, una de les dietes rica en àcids grassos mono insaturats (oli d’oliva) i una altra rica en àcids grassos poliinsaturats (procedents de l’oli de gira-sol), després d’un seguiment de 6 mesos, van trobar que tant la pressió arterial sistòlica com la diastòlica en repòs eren significativament més baixes en els pacients amb la dieta rica en mono insaturats que en l’altre grup, fins i tot va haver-hi pacients en els quals la pressió arterial es va mantenir sota control sense necessitat de tractament farmacològic, els autors van especular que els polifenols que conté l’oli d’oliva verge extra podrien exercir un paper clau en els efectes reductors de la pressió arterial, possiblement mitjançant la intensificació dels nivells d’òxid nítric estimulat pels polifenols. (Scientific Electronic Library Online)

I aquí no acaba la llista de beneficis per a la nostra salut. L’oli d’oliva verge extra també té efectes antiinflamatoris, regeneradors, hidratants i antioxidants.

  • De fet, un altre estudi, aquest cop del catedràtic de Bioquímica de la Universitat de Saragossa, Jesús de la Agosarada, assenyala que l’oli d’oliva verge extra conté un component, el hidroxitirosol, que té un poder antioxidant superior fins i tot al que presenta la vitamina E.

Alguns articles interessants sobre els efectes de l’oli en la salut, estan publicats a: Mercacei.

Antioxidants: Són un grup de substàncies (tocoferols, polifenols) macro nutrients que tenen una acció reguladora i protectora del metabolisme del cos humà (Vitamina E, Compostos Fenòlics, Fito estrògens, Esterols, hidrocarburs).

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Obrir chat
Et puc ajudar?
Contacta amb Olicatessen
Hola, com podem ajudar-te?